Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ..... "ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΑ"

 
 
 
Ο ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ..... "ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΑ"
 
 
(Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 26/9/2013 στο βιολογικό αγρόκτημα του Α.Π.Θ. )

 
Την εποχή αυτή ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κάμπια ή πιερίδα του λάχανου, που δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στο λάχανο και το κουνουπίδι.Ως προνύμφη έχει χρώμα σκούρο πράσινο και ως τέλειο ( πεταλούδα ) έχει υπόλευκα φτερά , ενώ η εξωτερική πάνω γωνία των μπροστινών φτερών είναι μαύρη και στα θηλυκά υπάρχουν 2-3 μαύρες κηλίδες.
Αρχικά, παρατηρούμε αν πετάνε πεταλούδες με την παραπάνω περιγραφή κοντά στα φυτά.Στη συνέχεια εξετάζουμε τα φύλλα τόσο στην πάνω όσο και την κάτω επιφάνειά τους και εφόσον διαπιστώσουμε πληθυσμό ,τον καταστρέφουμε με το χέρι. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικροβιακό σκεύασμα Bacillus thuringiesis.Τέλος , στην κάτω επιφάνεια των φύλλων μπορεί να παρατηρήσουμε και τα αβγά του εντόμου που έχουν χρώμα πορτοκαλί. Εννοείται πως και αυτά τα καταστρέφουμε.
Μπορούμε προληπτικά να εφαρμόσουμε συγκαλλιέργεια με σέλινο , μέντα ή δυόσμο , φυτά που δρουν απωθητικά.
Λίγα λόγια για τον βάκιλο : είναι βιολογικό εντομοκτόνο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως την ημέρα συγκομιδής. Καλό είναι , όμως , η χρήση των βιολογικών φαρμάκων να γίνεται με φειδώ , γιατί μπορεί να προκαλέσουν π.χ.αλλεργίες και σε κάθε περίπτωση να τηρούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Αβράαμ Τερζόπουλος
Γεωπόνος
Ελεγκτής ΔΗΩ
(Εθελοντής-Συνεργάτης Δημοτικού Λαχανόκηπου Θέρμης)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου