Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Ο ΓΕΟΠΩΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ...¨ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΚΑ"

Ο ΓΕΟΠΩΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ...
 
¨ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΚΑ"
 
 
Ο αρακάς ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών , έχει δηλαδή την ιδιότητα να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και να το αποδίδει στο έδαφος μέσω των φυματίων ( μικροί όγκοι ) που δημιουργούνται στις ρίζες του.
Ανέχεται θερμοκρασίες έως – 5 ̊ C.Στην περιοχή μας σπέρνεται Δεκέμβριο – Ιανουάριο και για τη σπορά 50 τ.μ.απαιτείται περίπου μισό κιλό σπόρος. Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 40-50 εκ. Αναφέρεται πως στην περιοχή της Απολλωνίας η καλλιέργεια ξεκινάει αρχές Ιανουαρίου, ενώ στην ορεινή Αρέθουσα τέλη Φεβρουαρίου. Πληροφοριακά σας αναφέρω, πως και στις δυο περιοχές προτιμάται η ποικιλία Καρίνα. Η συγκομιδή γίνεται 3,5 - 4 μήνες μετά, όταν οι λοβοί γεμίσουν και τα σπέρματα είναι τρυφερά. Τα φυτά τότε αρχίζουν να ξεραίνονται.
Η κύρια καλλιεργητική φροντίδα που θα απαιτηθεί είναι τα τακτικά σκαλίσματα –κυρίως την άνοιξη - για την αντιμετώπιση των ζιζανίων.
Δεν παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς, εκτός ίσως από την ψείρα, που κάνει την εμφάνισή της νωρίς την άνοιξη. Φυσικός εχθρός της είναι η γνωστή μας πασχαλίτσα που τρέφεται με αυτήν. Μπορούμε την εποχή αυτή να συλλέγουμε πασχαλίτσες και να τις μεταφέρουμε στο λαχανόκηπό μας. Άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι τα ( βιολογικά) σκευάσματα αλάτων λιπαρών οξέων με κάλιο ( μαλακό σαπούνι ). Καλό είναι, όμως, η χρήση των βιολογικών φαρμάκων να γίνεται με φειδώ, γιατί μπορεί να προκαλέσουν π.χ.αλλεργίες και σε κάθε περίπτωση να τηρούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Αβράαμ Τερζόπουλος
Γεωπόνος
Ελεγκτής ΔΗΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου